Der lå de så!

Opdateret d. 31-Jan-2016

Der lå de så!

Om føje tid vil et eksemplar af den kolde krigs mest operative flytype, nemlig RF-84F Thunderflash, være blevet restaureret af nogle af Flyvevåbnets gamle ”smede” og være at finde på Danmarks Flyvemuseum.

For os, der fløj RF’eren, vil det være magtpåliggende, at C-264, når den til sin tid står på museum, da bære 2 stk. 450 gal. droptanke, idet den brændstofmængde, som flyet dermed kunne bære, gjorde os i stand til at kunne flyve godt og vel til Bornholm og tilbage til Karup ”på dækket” og med 450 kts ”på klokken” og tilmed gav os tid til at jagte Sovjetvældets militære isenkram.

Imidlertid forlød det, at alle de gamle droptanke her i landet for mange år siden var blevet solgt til diverse ophuggere. Fra ”Thunderflash komtéen” har vi været i kontakt med LUR, en af de gamle piloter, som siden blev testpilot i Tyskland og Frankrig, for at få ham til at finde et par droptanke. Et par stykker af os har erklæret os villige til at rejse til USA for at finde et par tanke. Palle Dønvang, oberst (pens), formand for Thunderflash komiteen, har været i kontakt med diverse ophuggere for at undersøge, om der eventuelt skulle ligge et par tanke et eller andet sted, men uden held. – Onsdag d. 29. august besøgte Dønvang ”smedene”, hvor talen igen engang berørte problemet med at finde droptanke. Da slog det gamle Thy, at der da vistnok lå et par tanke i hangar 25. Et par mand kørte straks derover, og som Dønvang skriver i sin E-mail: ”Der lå de så, og i ganske fin stand!” – Et af de store problemer med at få C-264 til at se rigtig operativ ud er foreløbig løst, takket være en af de gamle smedes fortrinlige hukommelse.

Med til beretningerne om take-off med en RF’er med fulde 450 gal tanke hører også, at det siges, at den sædvanligvis kun kom i luften takket være jordens krumning! – Sandt er det i hvet fald, at den brugte hele banens længde, og at man skulle være cool, medens man kørte og kørte hen mod baneenden, stirrende ind mod nettet for enden af banen, uden endnu at have fået flyvefart på. Men når man endelig fik hende hevet i luften, fløj hun som en drøm. – Jo, - RF-84F Thunderflash fortjener, om noget fly, at blive mindet for eftertiden.

NØR

Thunderflash Airplaine

 

Opdateret d. 6.9.2001